субота, 25 травня 2024 р.

Пам’ятний знак комсомолкам-підпільницям 1919 року

Пам’ятний знак комсомолкам-підпільницям 1919 року, Кременчук
Пам’ятний знак у 1936 році © Сергій Шиманський

Розташування: вулиця Шевченка (біля в’їзду на Крюківський міст)
Відкриття: 1936
Руйнування: 1941
Матеріал: граніт

Пам’ятний знак комсомолкам-підпільницям 1919 року був урочисто відкритий 13 листопада 1936 року на вулиці Шевченка неподалік від Крюківського мосту. Монумент був присвячений шістьом єврейкам-робітницям махоркової фабрики, які загинули від рук денікінців 17 листопада 1919 року.

Емма Брандман, Соня Гальпер, Емма Гордон, Валя Готліб, Поля Каплун та Женя Лознер були членкинями підпільної організації Комуністичного союзу молоді. Вони брали активну участь у підготовці страйку робітників, присвяченому другій річниці Жовтневого перевороту, розповсюджували серед робітників більшовицьку газету «Дело революции», листівки та прокламації. Діяльність підпільниць було викрито денікінцями, дівчат заарештували, катували, а потім жорстоко вбили на мосту, порубавши шашками, тіла ж скинули в Дніпро. Дівчатам було від 16 до 20 років.

Автором монументу був архітектор Лев Шлапаковський. Пам’ятний знак являв собою меморіальну дошку в рамі з дикого каменю на гранітному ступінчастому постаменті. На дошці був напис: «На цьому місці від злодійської руки білих бандитів загинули смертю хоробрих кращі дочки Ленінського комсомолу». Під написом – медальйони з портретами дівчат. Цей монумент був знищений на початку окупації Кременчука в 1941 році та не був відбудований після її завершення. Натомість у 2000-х роках по вулиці Пролетарській (сучасна вулиця Небесної Сотні), біля в’їзду на Крюківський міст був відкритий новий монумент підпільницям, які загинули на Крюківському мосту.

Немає коментарів:

Дописати коментар